Gepubliceerd op 11 januari 2016

Hoewel de vlag pas net is gehesen voor de oprichting van de nieuwste YAG-vestiging, is de volgende mijlpaal voor de YAG alweer bereikt: het eerste lustrum. Dat moet gevierd worden en daarom organiseert de YAG vrijdag 29 april 2016 ‘The Future’. Een dag waarop de YAG al zijn kennis, kunde, contacten en talenten inzet om ook andere organisaties klaar te stomen voor de toekomst. ‘Waarom is de YAG zo’n succes en hoe kan mijn organisatie meeprofiteren?’ Onze consultant Ruben Visser schreef er een blog over.

The YAG prepares for the next 5 years. Will you be ready for the future?

5 Januari 2011: de dag dat de YAG geboren werd in het KvK-kantoor van Groningen. De ambitieuze studenten Paul en Reinier besloten na het succes van hun chauffeursbedrijf hun tweede onderneming op te gaan zetten in de vorm van een studentenconsultancybureau: de Young Advisory Group. Al snel werd contact gelegd met Joppe, een studerend cijferwonder uit Rotterdam, en er werd besloten om direct in twee steden het concept te lanceren.

Wat begon als een stel knappe koppen met grootse dromen is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk platform waar studenten vanuit zes verschillende steden de kans krijgen om hun talenten te ontplooien. Van natuurkunde tot econometrie en van psychologie tot bouwkunde. Inmiddels loopt er voor ieder vraagstuk wel een specialist in spé rond bij de YAG. Want met meer dan 45 actieve consultants en een alumnipool van ruim 60 starters is er aan actuele kennis geen gebrek.

De YAG heeft over de afgelopen vijf jaar meer dan 100 adviestrajecten succesvol uitgevoerd en omdat de vraag blijft toenemen, blijft onze ambitie om te groeien onverminderd hoog. Want met zoveel talentvolle studenten in de wereld en zoveel bedrijven die deze kennis goed kunnen gebruiken, is het bijna zonde om hier geen eer aan te doen. Maar alles op zijn tijd; cultuurbehoud is van levensbelang en zoals het ooit is vastgelegd: ’We willen zoveel mogelijk studenten de YAG-ervaring bieden’.

‘Wat is dan die zogeheten YAG-ervaring?’  zal menig lezer denken. Daarvoor moeten we een korte introductie geven van onze vijf kernwaarden:

Fun is vital
Wij doen niets dat we niet leuk vinden. Onze consultants zijn intrinsiek gemotiveerd om te leren en nieuwe uitdagingen te zoeken. Wij sluiten ons allemaal aan bij de YAG omdat we daar zelf het maximale uit willen halen. Dit betekent in de praktijk: leuke opdrachten voor inspirerende opdrachtgevers, geweldige evenementen organiseren en een gezonde dosis studentikoze gezelligheid.

Everybody an entrepreneur
Wij zijn allemaal ondernemers. Er zijn geen bestuurders die op ons neerkijken of professionals die ons controleren. We zoeken hulp waar nodig maar at the end of the day runnen we gezamenlijk een eigen onderneming. Projecten worden geacquireerd, klanten worden onderhouden en de kantoren worden betaald. “Don’t ask for permission, ask for forgiveness” is het motto.

Screw it let’s do it
Een flinke basis aan actuele kennis, een onbevreesde instelling en een gezonde dosis lef. Dat zijn de ingrediënten van deze kernwaarde. Wij zijn niet bang om te falen en zetten graag hoog in. Wie niet waagt, wie niet wint.

Professional together
Wij zijn jonge honden met een overdosis aan energie. Bij de YAG wordt die ingezet om waanzinnige doelen te bereiken en daarvoor moet je soms een biertje laten staan. Want behalve studerend en ‘in ontwikkeling’ helpen wij andere organisaties met ingrijpende beslissingen, en dat vertrouwen mag je niet beschamen.

The journey is the reward
Wij zijn een stichting en onze zelfontwikkeling staat voorop. Alles bij de YAG is er op ingesteld om als consultants zo snel mogelijk te leren. Het bekleden van verschillende functies, het geven en ontvangen van trainingen en het zelf betrokken zijn bij alle aspecten van de onderneming zijn slechts een aantal voorbeelden hiervan. Bij de YAG leer je veel van anderen maar de belangrijkste les is het herkennen van je eigen talent. Zo kun jij na de YAG precies dát gaan doen, waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Toen één van de oprichters laatst aanwezig was bij de opening van de nieuwste vestiging zei hij het volgende: ‘Zoveel nieuwe mensen, maar één ding is hetzelfde gebleven; de YAG-ervaring’. Mooier kan het compliment niet zijn en daar mag op geproost worden. Daarom viert de YAG vrijdag 29 april 2016 zijn lustrum. Met alle YAG’ers, alumni, partners, huidige én toekomstige opdrachtgevers wordt de oudste balzaal van Amsterdam omgetoverd tot een grote glazen bol: ‘The Future’. Samen vieren we het verleden en kijken we naar de toekomst. Een dag waarop organisaties worden bedolven onder innovatieve ideeën en de kans wordt geboden om nieuwe toekomstige talenten voor deze organisatie te ontmoeten.

Wil je onderdeel uitmaken van ons lustrum? Klik dan hier!

Deze blog is geschreven door YAG-alumnus Ruben Visser