Door Admin op 22 december 2017

Bij de Young Advisory Group geloven wij in de kracht van ondernemen en ontwikkeling. Als groep ambitieuze studenten die zelf een consultancykantoor runnen willen wij ondernemerschap en ontwikkeling mogelijk maken voor iedereen. Vol enthousiasme en met een onbevreesde blik zijn wij deze uitdaging een half jaar geleden aangegaan.

Een half jaar later kijken we terug op een competitie met 167 ondernemers uit veertien landen, een winnaar met een cheque van € 10.000,-, een conferentie met meer dan 350 gasten en de aanwezigheid van de Koningin!

Startup Competitie

In samenwerking met SPARK, een organisatie die ondernemerschap en educatie mogelijk maakt voor jongeren in (post)conflictgebieden, hebben wij de Rebuild Challenge opgezet. De Rebuild Challenge daagt jonge ondernemers uit om hún manier om het (post)conflictgebied te herbouwen met ons te delen. De respons was immens: maar liefst 167 ondernemers uit veertien landen meldden zich aan om Rebuilder’17 te worden! Ondernemingen varieerden van een nagellak producent uit Rwanda tot een tandartspraktijk in Turkije.

IGNITE Conferentie

De Rebuild Challenge is onderdeel van een jaarlijkse conferentie van SPARK genaamd IGNITE. Op IGNITE worden onderwerpen bediscussieerd zoals toegang van jongeren tot hogere educatie, ontwikkeling van ondernemerschap en stimulatie van duurzaam leiderschap door jongeren in (post)conflictgebieden. Bij deze conferentie spreken vluchtelingen, ondernemers, onderwijsexperts, de private sector, overheden en stichtingen vanuit Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Met maar liefst 24 consultants als vrijwilliger heeft de YAG geholpen de conferentie in goede banen te leiden.

Ter viering van de vijfde editie van IGNITE was Hare Majesteit de Koningin Máxima aanwezig. Koningin Máxima noemde onder meer in haar openingswoord het belang van het creëren van een goed ondernemersklimaat, coaching van ondernemers en toegang tot financiering. Andere sprekers bij de conferentie waren vertegenwoordigers van de International Finance Corporation (IFC), de European Bank for Reconstruction and Development, International Employers Organisation, onderwijsprogramma Al Fakhoora en enkele internationale bedrijven.

De Grande Finale

De YAG heeft er voor gezorgd dat er niet alleen gesproken werd óver ondernemers, maar dat er ook gesproken werd dóór ondernemers. Na twee selectierondes was vanuit de 167 ondernemers een top-3 uitgekozen om in Amsterdam tijdens de conferentie te strijden om de titel Rebuilder’17 . De YAG heeft €10.000,- opgehaald die uitgereikt werd aan de winnaar, waarmee de ondernemer zijn/haar startup kan laten groeien.

De finalisten waren Besan Abu-Joudeh, Noël Kombo N’Guessan en Pandora Hodge. Besan is een Palestijnse ondernemer en oprichtster van BuildPalestine; een crowdfunding platform voor ondernemingen in Palestina. Noël komt uit Ivoorkust en is de bedenker van LONO, waarmee hij agrarisch afval omzet tot mest en biogas. Pandora is Liberiaanse initiatiefneemster van Kriterion Monrovia, een bioscoop die gerund wordt studenten.

De winnaar

Op basis van scherpe pitches en een bedrijfsdoorlichting moest de jury bestaand uit Caroline van Dullemen (oprichtster WorldGranny), Michel Richter (co-director SPARK) en Hans Schotel (Managing Director Berenschot) de beslissing maken welke ondernemer de winnaar zou worden.

Na een zenuwslopende finale heeft de jury gekozen Noël van LONO uit te roepen tot Rebuilder’17! Hij zal de €10.000,- gebruiken om machines te kopen die het mogelijk maken LONO op te schalen zodat meer boeren gebruik kunnen maken van natuurlijke compost.

Dank

Wij willen alle deelnemende ondernemers, de jury en SPARK bedanken voor het mede mogelijk maken van een groot succes. Daarnaast willen wij Noël hartelijk feliciteren met zijn overwinning! Wij zijn als YAG trots een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de ontwikkeling van ondernemerschap in (post)conflictgebieden en kijken alweer met een schuin oog naar volgend jaar.