Gepubliceerd op 1 maart 2013

Terwijl de laatste tijd dagelijks in de kranten en op internet te lezen valt hoevaak, waar en wanneer de grond onder de Groningers trilt, wordt een veel interessanter symbool van niet-visionair beleid van de overheid uit het oog verloren. In dezelfde provincie als waar het grootste gasveld van Nederland ligt, en waar enorme windturbines uitgelijnd staan, wordt anno 2013 namelijk gebouwd aan een nieuwe kolencentrale. En wie denkt dat hier sprake is van een visionair misverstand, heeft het mis. De kolencentrale is de erfenis van een persoonlijke vete tussen minister Cramer (VROM) en minister van der Hoeven (EZ) uit 2008, die samen verantwoordelijk waren voor Milieu en Energiebeleid. Dat het echter niet slechts een kwestie is van strijdende belangen op deze twee ministeries, bewees onze minister president zelf.

Hoewel Rutte nog korte tijd geleden de doelstellingen met betrekking tot CO2-reductie opschroefde van 14% naar 16%, staan wij in Europa als een van de vuilste landen te boek. Minder dan 4% van onze totale energie wordt op een duurzame manier opgewekt, vergeleken met Zweden (44,4%), Finland (30,5%) en zelfs Portugal (23,2%). Daarnaast daalde Nederland op de jaarlijkse Climate Change Performance Index (CCPI) van de 42ste naar de 49ste plek. En waar je zou verwachten dat we nu dan toch massaal gaan inzetten op schone energie, verkondigde minister Kamp dit jaar nog blij te zijn met de kritische houding van de VVD ten opzichte van windenergie. De boodschap was dat windturbines niet bijdragen aan verdere CO2 reductie, en de minister verkondigde letterlijk: ‘’als we niet oppassen, gaan we te snel’’. En dan durft de BV Nederland zichzelf nog te verkopen als innovatief, helemaal waar het het energiebeleid betreft.

Het is niet eens meer de vraag waarom we niet meer vooruitgaan, maar waarom we stilstaan en onze achterstand uitbouwen. De politiek zal het verweer voeren met het argument dat de financiele middelen dit niet toelaten. Maar dit is geen valide argument, want ook onze buurlanden kunnen blijkbaar ontwikkelen en innoveren. Daarnaast hoeft het niet de vraag te zijn hoeveel geld we erin pompen, maar hoe we het beschikbare geld zo consequent en effectief mogelijk alloceren. Hebben we hier te maken met een gebrek aan visie, of is het een verkeerde visie op die het Nederlandse energiebeleid de das om doet? In plaats van te roepen dat we innovatief bezig zijn, moeten we innovatieve stappen zetten, en hiervoor is een nieuwe, verfrissende visie nodig die het huidige energiebeleid op de schop gooit. Het nieuws moet niet meer gaan over het trillen van de Nederlandse bodem door aardbevingen, maar door het schudden aan de boom door jonge, frisse visionairs.

Deze blog is geschreven door YAG-Alumni Reinier Schneider, Lorenzo Mandias en Karel Nanninga.