YAG Trainingsdagen & IGNITE 2018

Op een prachtige locatie, onder het genot van Syrische lekkernijen, hebben 112 startende ondernemers afgelopen week hard gewerkt aan hun bedrijfsplannen en gestreden om mooie geldprijzen. Wat ons betreft waren de YAG trainingsdagen een groot succes! Daarna volgde op woensdag nog de IGNITE conference, waar ook de nodige YAG’ers aanwezig waren.

Maandagochtend, het is nog vroeg. De eerste deelnemers druppelen binnen op de Brouwersgracht, waar de YAG Trainingsdagen op het punt staan om te beginnen. Een deel van de genodigden is pas gister in Amsterdam gearriveerd. Zij zijn afkomstig uit het Midden-Oosten en hebben al een aantal weken aan hun ondernemende plannen gewerkt onder begeleiding van Jusoor, een organisatie gericht op het stimuleren van ondernemerschap onder Syriërs in het Midden-Oosten. De andere helft van de deelnemers is statushouder en woonachtig in Nederland. Zij hebben voorafgaand aan de Trainingsdagen al stappen gezet tijdens het Start-up weekend van Refugees Forward. Ook zijn er gedurende de Trainingsdagen YAG’ers aanwezig van de verschillende vestigingen, om de deelnemers van advies en motivatie te voorzien.

Na een kopje koffie en een voorstelrondje gaat de eerste training van start, welke gegeven wordt door twee consultants van EY Finance Navigator. Tijdens de training leren de deelnemers hoe ze inzicht kunnen krijgen in hun financiën en op welke manieren ze deze overzichtelijk kunnen weergeven. ‘Een pittige training, maar wel erg nuttig’ aldus de aanwezigen.

Tijd voor de lunchpauze! Het eten wordt verzorgd door een oude bekende: Yamen, een van de deelnemers van het YAG start-up weekend van vorig jaar. Allerlei Syrische heerlijkheden, van falafel tot tabouleh, staan op de deelnemers en de aanwezige YAG’ers te wachten.

De tweede training wordt gegeven door oud-YAG’er Linda, die nu werkzaam is bij IG&H. Zij vertelt hoe je zo ‘lean’ mogelijk aan je start-up werkt, door je ideeën zo vroeg mogelijk te valideren. Het is een erg interactieve workshop, waarbij de deelnemers geprikkeld worden om hun ideeën zo goed mogelijk onder woorden te brengen. De unique selling points en voordelen van hun product structureren zij in een Value Proposition Canvas. Na de twee intensieve trainingen is het tijd voor wat ontspanning. De dag wordt afgesloten met een tour langs alle highlights van Amsterdam en een gezamenlijk diner.

De tweede dag van de Trainingsdagen staat geheel in het teken van pitchen & presenteren. YAG’s eigen presenteergoeroe Aniek van Onzenoort leert iedereen de ins&outs van het geven van een hoogstaande pitch à la Obama. Een handige skill om nog te oefenen: op dinsdagmiddag zullen de deelnemers van Refugees Forward namelijk strijden voor de YAG Start-up Pitch Awards. De deelnemers van Jusoor mogen op woensdag hun slag proberen te slaan op IGNITE, het grote jaarlijkse congres georganiseerd door SPARK. Na de lunch worden de laatste aanpassingen aan presentaties doorgevoerd en de spanning stijgt. Tijdens de pitchfinale gaat Majdi (NAAM) er met de 1e prijs vandoor. Zijn veelbelovende idee ‘Dakan’ draait om het inkopen en bezorgen van Arabische levensmiddelen in afgelegen dorpen rondom Rotterdam. Na de prijsuitreiking wordt er nog een afsluitende borrel gedronken, om op de geslaagde Trainingsdagen te proosten.

De dag begint voor onze YAG’ers alweer vroeg op woensdag. Om half acht ‘s ochtends worden zij in het Muziekgebouw aan ‘t IJ verwacht. Verspreid over het gebouw als coördinator, workshopbegeleider of media-team helpen zij om IGNITE 2018 in goede banen te leiden. Het congres, dat geheel in het teken staat van onderwijs en ondernemerschap in post-conflictgebieden, wordt geopend door Femke Halsema, burgermeester van Amsterdam. Gedurende dag volgen pitches en keynotes van o.a. Dania Ismail, Joachim Rücker en Alexander Betts. ‘s Middags staat de Start-up Roadshow op het programma, waar de deelnemers van Jusoor strijden om de eerste prijs van 8000 dollar. De juryleden oordelen dat Azhar Al Madani deze prijs het meest verdient met zijn bedrijfje ‘Shiffer’, een start-up gericht op de express-levering van gevoelige documenten. Daarna volgt nog de uitreiking van de YAG Audience Award van 3000 euro, het prijzengeld dat is opgehaald bij de benefietveiling in oktober. De gelukkige winnaar van deze YAG-blauwe check is Saleem Najjar met zijn idee voor ‘Sharqi Shop’, een webshop waar ambachtslieden uit het Midden-Oosten hun producten aan kunnen bieden.

Redelijk uitgeput maar wél voldaan verlaten de YAG’ers ‘s avonds het muziekgebouw, IGNITE 2018 was een succes!

YAG feliciteert de winnaars van de prijzen op IGNITE, de Start-up Pitch Awards en de YAG Audience Award. Meer informatie over de winnaars is in te winnen via info@yag.nl