Interview met een YAG’er

Om een beter beeld te geven van YAG en onze enthousiaste student consultants, heeft ons marketing team een interview afgenomen met Harmke van der Gaag. Harmke zit al bijna 1,5 jaar bij de YAG vestiging Groningen. Ze studeert rechten en internationale betrekkingen en is 22 jaar oud. 

Hoe kwam je bij YAG?

Een vriendinnetje van mij zat al bij YAG, die vroeg of het niet ook iets voor mij was. Ik had natuurlijk wel al het één en ander van haar gehoord over YAG maar ik wist niet goed wat het nou écht inhield. Toen ben ik een keer koffie gaan drinken met iemand uit het team en die heeft me er alles over verteld. Ik was direct enthousiast. Alleen ging ik eerst een halfjaar studeren in het buitenland maar toen ik terugkwam heb ik direct gesolliciteerd!

Waarom trok YAG je aan?

De professionele kant klonk heel leuk, dat we maandelijkse trainingen krijgen bij trainingspartners en het consultancywerk wat we voor klanten doen. De focus op zelfontwikkeling en het ondernemende aspect trokken mij het meest. Het leek mij ook erg interessant om bij verschillende bedrijven de mogelijkheid te krijgen om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Je ziet die bedrijven vanuit een totaal ander perspectief dan wanneer je bijvoorbeeld stage loopt. Bij YAG kom je langs om trainingen te krijgen of om consultancy opdrachten uit te voeren.

Wat zijn je hobby’s?

Ik hou erg van koken, het werkt ontspannend en ik hou van lekker eten. In de zomer kan ik ook uren op een terras in de zon met vriendinnen spenderen. Daarnaast hou ik eigenlijk erg van sporten, maar helaas is dit wel het eerste dat verdwijnt van mijn to-do lijstje wanneer ik het druk heb… 

Haha klinkt bekend! Twee studies, YAG en dan ook nog een heleboel hobby’s, het klinkt erg druk. Vind je YAG wel goed te combineren met je andere tijdsbestedingen?

Met name in het begin koste YAG veel tijd omdat alles nieuw was. Een powerpointslide maken doe ik nu bijvoorbeeld veel sneller. Er zijn een heleboel standaard regels qua opmaak die je moet volgen, deze ken ik inmiddels wel uit mijn hoofd. In het eerste halfjaar heb ik naast YAG niet 30 ECTS per blok gevolgd, dat gaf me veel rust en de mogelijkheid om me volledig op YAG te kunnen focussen. Na een tijdje wen je aan het werkschema en leer je het vanzelf te combineren met je studie en andere hobby’s. Ik ben inmiddels vijfde jaar student dus mijn sociale activiteiten zijn ook niet meer zo intensief als in het begin. Zelf krijg ik ook heel veel energie van de dingen die ik doe bij YAG. Het is heel praktisch en je doet werk wat er echt toe doet, i.p.v. stof reproduceren bij een tentamen. Bedrijven gaan aan de slag met ons advies en functiewerk houdt YAG draaiende, deze redenen werken beide heel motiverend. Daarnaast is YAG niet alleen serieus, we gaan elk jaar twee weekenden met de vestiging ergens heen. Eén keer in de zoveel tijd hebben we een leuke vergadering. We gaan dan bijvoorbeeld karten of lasergamen en we hebben zelfs een keer een blind date diner gehad.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan YAG?

Dat verschilt heel erg. Het ligt er aan hoeveel projecten we hebben lopen en hoeveel tijd je steekt in je functiewerk. Ik ben er in ieder geval elke week 15 uur aan kwijt. Tijdens de tentamenperiode is het wel veel rustiger omdat iedereen dan aan het studeren is.

Wat vind je het leukst aan YAG?

Wat ik zo leuk vind aan YAG is het feit dat het zo divers is. Je hebt natuurlijk je consultancywerk en je functiewerk maar daarnaast ook trainingen en een heleboel informele leuke dingen. Doordat de bedrijven waar wij opdrachten voor doen ook zo divers zijn leer je ook veel van heel verschillende industrieën. Je leert in een relatief korte tijd heel veel, van acquisitie tot een presentatie aan een klant geven. Het is uitdagend maar het geeft daardoor ook veel voldoening. Je wordt als consultant erg serieus genomen en het is leuk om met een groep samen iets moois neer te zetten waar de klant tevreden mee is.

Daarnaast is het onwijs leuk om deel uit te maken van een gemotiveerd en ambitieus team. Iedereen kan het goed met elkaar vinden en je houdt elkaar scherp.

Kun je uitleggen wat een fiv-uitje/4% uitje?

Fiv staat voor: ‘fun is vital’. Dit is één van de vijf kernwaarde van YAG. Wij zijn allemaal studenten en naast de serieuze zaken hebben we dus ook een heleboel leuke activiteiten. We gaan elk jaar twee weekenden ergens heen met de vestiging, één keer binnen Nederland en een keer naar het buitenland. Ook gaan we één weekend weg met alle vestigingen. Hiernaast hebben we ook nog andere ‘fiv-uitjes’ verspreid over het jaar. Denk aan paintballen, bowlen of poolen. Wanneer je werkt aan een project, houden we 4% van de projectsom apart. Als het project is afgerond ga je hiervan met je projectgroep iets leuks doen. Zo kun je bijvoorbeeld lekker uiteten of naar Walibi gaan. Een groepje is ook een keer gaan skydiven. Het ligt aan het budget en waar je zin in hebt.

Klinkt leuk! Wat is jouw meest memorabele uitje geweest?

Een aantal maanden geleden zijn we met de vestiging een weekend naar Dublin gegaan, dat was onwijs leuk. Je leert elkaar opeens veel beter kennen en zit met zijn allen in een heel andere setting dan je normaal gesproken gewend bent.

Kun je uitleggen wat een functie is?

Naast het consultancywerk ben je bij YAG veel tijd kwijt aan je functiewerk. Een belangrijk deel van YAG is het ondernemende aspect. We hebben een platte hiërarchie en runnen de onderneming zelf. Dat houdt in dat je naast je consultancywerk ook nog een aparte functie hebt zoals marketing, acquisitie, recruitment, human resource, financiën etc. Alle taken om het bedrijf draaiende te houden zijn dus verdeeld. Door de platte hiërarchie zijn er veel mogelijkheden om initiatief te tonen, zelf dingen te bedenken en deze uit te voeren. Elk halfjaar wissel je door van functie zodat je zoveel mogelijk verschillende dingen leert.

Welke functies jij hebt gedaan en welke heb je nu?

Ik ben begonnen met marketing. Daarna heb ik YAG-NL gedaan. Bij deze functie houd je overzicht over je eigen vestiging en tussen de vestigingen. Nu doe ik twee functies namelijk Academy en Human Resources Intern. Voor Academy regel ik de maandelijkse trainingen bij externe partijen en voor human resource houd ik me bezig met de persoonlijke ontwikkeling van alle consultants.

Wat vond je leuk en wat vond je minder leuk aan je functie?

Met marketing vond ik het heel leuk om creatieve dingen te bedenken die je voor social media kunt gebruiken. YAG-NL vond ik denk ik mijn leukste functie. Je hebt een heel goed beeld wat er overal gebeurt en ook krijg je veel mee wat er bij de andere YAG-vestigingen en functies speelt. Over het algemeen vind ik functiewerk altijd onwijs leuk om te doen maar er zijn natuurlijk altijd zaken die wat lastiger zijn. Toen ik YAG-NL deed was het door de platte structuur binnen YAG soms een uitdaging om  te identificeren wie waar mee bezig was. Dan moest er iets gebeuren en dan moet je soms in te gaten houden of iemand het oppakt.

Wat is de meest waardevolle leerervaring van YAG?

Bij mijn studie hoef ik nooit wat te presenteren. Ik vond en het ook nooit leuk om te doen en ik had het gevoel dat ik er ook niet goed in was. Toen ik bij YAG kwam heb ik als persoonlijk doel aangegeven dat ik hier beter in wilde worden. Bij YAG moet je best veel presenteren, van je persoonlijke doelen tot aan eindopleveringen bij een klant. Je geeft elkaar ook voortdurend feedback en hierdoor leer je snel. Presenteren gaat me inmiddels beter af maar ik vind het desondanks nog steeds niet mijn favoriete onderdeel om te doen…

Hoe ziet een sollicitatie eruit en hoe heb jij je hierop voorbereid?

Je hebt bij de sollicitatie een persoonlijk gedeelte en vervolgens krijg je een case. De sollicitatie duurt in totaal ongeveer 2 uur. Ik heb me heel goed ingelezen op de website van YAG om een beter beeld te krijgen van wat YAG is en wat ik zelf toe kan voegen. Daarnaast ben in online veel cases gaan oefenen, omdat ik vanuit mijn studieachtergrond nog niet veel ervaring had met bedrijfskundige vraagstukken.

Kun je iets kort vertellen over een project wat je hebt gedaan en wat je daarvan geleerd hebt?

Mijn eerste project ging over een niche markt binnen de tuinbouw. Dit was een marktonderzoek en ik deed dit project met twee anderen. Ik heb geleerd hoe je een goed interview afneemt en de informatie efficiënt vergaart die jij nodig hebt. Ook zie je het proces van proposal, naar het uiteindelijke project, naar oplevering en wat daar allemaal bij komt kijken. Daarnaast was het een project in een heel specifieke sector en je leert opeens een heleboel van een bepaald onderwerp waar je eigenlijk nog niets van af weet. Zo weet ik nu bijvoorbeeld hoe varens groeien en hoe dit anders is bij andere planten. Ik weet niet of deze kennis ooit nog van te pas gaat komen maar de afwisseling van de projecten is heel leuk.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Vroeger had ik een heel duidelijk plan hoeveel studiepunten ik elk blok moest halen en was ik erop gebrand dat ik niet van deze planning afweek. Nu is dat wel anders, ik heb nog niet een concreet beeld van wat ik wil worden. Over vijf jaar studeer ik niet meer en hoop ik een leuke baan te hebben. En ik heb een hond!

Goed je gesproken je hebben Harmke, bedankt voor je tijd!