Training bij PA Consulting: “It’s a people’s business…”

Afgelopen vrijdag hebben we met consultants van alle vestigingen van de Young Advisory Group een training gekregen bij PA Consulting in Utrecht. Het onderwerp van de training was ‘stakeholder management’: hoe ga je als consultant om met de verschillende betrokkenen bij een project (de zogenaamde ‘stakeholders’), als deze betrokkenen niet op één lijn zitten? De case die we kregen was erg origineel en vermakelijk: het fictieve bedrijf dat we moesten helpen zocht advies over het droppen van eieren in onherbergzame gebieden (zonder dat deze kapot gingen). De materialen die beschikbaar waren om een prototype mee te bouwen: papier, plakband, paperclips en ballonnen.

        Tijdens de case moesten we niet alleen een creatief prototype in elkaar knutselen, we moesten ook manoeuvreren tussen de tegenstrijdige belangen van de CEO, de COO en het hoofd Marketing. Aan het einde van de training werden de oplossingen ook daadwerkelijk getest door de eieren van tweehoog naar beneden te gooien. Vermaak alom, dus. Daarna werd de winnaar van de case bekendgemaakt, welke geprezen werd voor de goede vragen die ze stelde tijdens de gesprekken met de CEO en de COO.

        De training was niet alleen erg leuk, maar ook leerzaam. De belangrijkste boodschap? ‘Consultancy is a people’s business!’ Het advies dat je geeft als consultant moet ‘sticken’. Je oplossing kan nog zo goed zijn, maar als de klant het er niet mee eens is, gaat er niks mee gebeuren. Het is dus ook belangrijk dat je het als consultant aan durft te kaarten als er conflicterende belangen en onenigheid lijken te zijn onder de opdrachtgevers, of als er steeds meer eisen en voorwaarden bij lijken te komen tijdens het project. De klant ‘opvoeden’ noemden de mannen van PA dat. Hoe doe je dat nou, dat ‘stakeholder management’? Door als consultant kritisch te zijn, door te blijven doorvragen en sterk in je schoenen te staan. Deze tips zullen we zeker in ons achterhoofd houden tijdens volgende projecten!

        Het tweede deel van de middag bestond uit korte, kleinschalige lezingen over actuele onderwerpen. In kleine groepjes werd gepraat over agile management, de data revolution en de manier waarop grote bedrijven zich kunnen aanpassen aan de instant gratification maatschappij van vandaag de dag. Helaas kwamen hier geen rauwe eieren aan te pas, maar het was wel interessant om meer te horen over de meest actuele ontwikkelingen op consultancy gebied. Tijdens de borrel konden we nog even het bijzondere kantoorpand van PA bewonderen, en napraten over de leuke training.

 

Presentatie van het prototype ‘the Nest’.

De aanwezige consultants van de Young Advisory Group.

‘Hij is nog heel!’