Door Admin op 18 december 2015

Met trillende handen wil je net een slok van je koffie nemen als je naam wordt geroepen door de personal assistent. Je staat op en vraagt jezelf af of je er klaar voor bent. Elke persoonlijkheidsvraag kan je pareren, je kent het bedrijf beter dan de CEO en je moet jezelf nageven; je haar zit best perfect. Het moment waarop jij kunt gaan toetreden in de consultancywereld is eindelijk daar.

Toch heb je het gevoel dat je wat vergeten bent, een gevoel dat je wellicht wat kansen hebt laten liggen in de voorbereiding. In verschillende boeken en gesprekken heb je tips opgepikt die je niet meer voor de geest kan halen. Balen. Misschien waren dit de sleuteltips die de sollicitatie nét iets extra’s hadden kunnen geven.

Deze ongrijpbare onzekerheid is niemand vreemd. Maar is hij wel ongrijpbaar? De YAG vindt van niet. Wij hebben dé tips op een rijtje gezet waardoor jij net een tandje kan bijzetten: De vijf gouden sollicitatietips voor jouw gouden sollicitatie voor consultant.

Tip 1. Kom in de juiste state-of-mind

Veel sporters luisteren muziek voordat hun wedstrijd begint. Ze zonderen zich af om op hun favoriete deuntjes de concentratie te vinden waarmee zij een topprestatie gaan neerzetten. Deze sollicitatie is jouw topprestatie, waarin jij de topsporter bent. Stoom jezelf klaar op de fiets of in de auto door te genieten van jouw guilty pleasures.

Tip 2. Creëer rust, gebruik KKK – Koetjes, Kalfjes, Koffie

Je sollicitatie begint bij de deurbel van het het bedrijf. Je lacht naar de secretaresse en maakt een praatje met de recruiter. In dit moment schuilt een kans. Pas KKK toe, en dan niet die witte mutsen, maar Koetjes Kalfjes Koffie. Op een informele manier kan je jezelf en de recruiter warmdraaien voor het gesprek. Er wordt een relaxte sfeer gecreëerd waarin jij het best presteert. Als je van tevoren weet met wie het gesprek gehouden gaat worden, valt het aan te raden deze persoon na te trekken op internet. Natuurlijk niet om een opmerking te maken over de schattige krulstaart van zijn/haar hond, maar wel om gemeenschappelijke interesses op een leuke manier ter sprake te brengen.

Tip 3. Wees slim, doe een power pose

Je wilt tijdens het gesprek zelfvertrouwen voelen en uitstralen. Een truc om dit te bereiken is power posing. Dit is een techniek die de hormoonspiegel in je lichaam verandert. Twee minuten voor het gesprek, bijvoorbeeld als je naar de wc gaat, maak je jezelf groot door je handen in de lucht te steken en je schouders breed te maken. Door deze houding aan te nemen maakt je lichaam meer testosteron aan, wat in omgang geïnterpreteerd wordt als assertiviteit, optimisme en zelfverzekerdheid. Het is een grappige schakel tussen lichaam en geest, die van veel waarde kan zijn tijdens jouw sollicitatie.

Tip 4. Ga van kennen naar kunnen

Het moment van het maken van een casus is daar. Natuurlijk heb je op internet al cases in alle soorten en maten gezien. Je kent het rekenwerk en de redeneringen. En daar zit de valkuil; je kent het. Maar kan je het ook? Onder de druk tijdens het interview gaat veel kennis verloren, tenzij de kennis tot gewoonte is gemaakt. Probeer van de kennis een gewoonte te maken door cases te oefenen met een vriend of vriendin. Zo leer je de kennis structureel toe te passen en verklein je de kans op fouten. Victor Cheng, een expert op het gebied van case-interviews, heeft ondervonden dat de meeste interviews vallen of staan bij het toepassen van structuur. Zelfs al gaat de casus slecht, een goede werkstructuur zal de interviewer direct opvallen.

Tip 5. Controleer de match

Het gesprek zit erop. Je hebt alles gegeven en als het aan jou ligt kunnen ze eigenlijk voor niemand anders kiezen. Neem kort na het gesprek een evaluatiemoment waarin je het consultancybedrijf nogmaals kritisch analyseert. Wellicht zijn er tijdens het gesprek andere facetten aan het licht gekomen van de bedrijfscultuur of werkzaamheden die je moet verwerken. Jij moet bij het bedrijf passen, maar het bedrijf natuurlijk ook bij jou.

Voeg deze vijf tips toe aan je voorbereiding en elk gevoel van onzekerheid zal jou vreemd zijn. Vanaf het moment dat je de voordeur van je huis uitloopt totdat je het gesprek hebt afgerond ken jij de kleine trucs waarmee jij je onderscheidt van de rest. De gouden tips hebben hun werk gedaan, en bieden jou een gouden toekomst als consultant.

Mocht je wat willen weten over baan mogelijkheden, ga dan naar Jooble.